creating a new creativ platform

lördag 29 maj 2010

Art to go - mitt bidrag i MyMission 2010

Min idé i MyMission, är att ha en kiosk, där du kan peka på de delar du vill köpa och som skall ingå i det verk som jag gör åt dig där, på plats, på en gång. Så som vi en gång som barn stod där vid kiosken och pekade på olika godisar tanten i kiosken plockade ner åt oss i en påse. Det finns inte kvar längre, men det har tillkommit så många andra val för oss i vardagen att ta ställning till. Inte ens en kaffe kan man köpa utan att man blir tillfrågad åtmistone om den skall vara stor eller liten ? med eller utan mjölk? osv.
Min kiosk är en "Art to go" kiosk. Jag ser den helst i en matvagn eller som en korvvagn så man lätt kan se in vad som händer och vad jag gör och att den är flyytbar och på så sätt blir ett flexibelt, mobilt verk i sig. Jag vill gärna skapa mig egna sätt att föra ut konsthantverk på och kunna finnas utanför de stora arenorna och bland människor som kanske vanligtvis inte besöker gallerier eller konstutställningar av traditionellt slag. Jag vill också skapa utrymme för möten och diskussion om konsthantverk men också vardagliga företeelser.
I min kiosk finns objekt jag gjort själv, men också objekt andra har gjort eller som andra gjort och slängt, loppisfynd, leksaker vardagsobjekt etc. En blandning helt enkelt.

Juruns motivering lät såhär:
Ett genomtänkt,samtida,tillgängligt,lekfullt,interaktivt, upplevelsebaserat, recyckling-mässigt, icke-värderande bidrag. Kort sagt; konst på väg. En vinnare

torsdag 27 maj 2010

The winners takes it all....



Helt otroligt! Jag och min följeslagere kommer dit känner inte någon, sätter oss vid ett bord med plats för sex personer, varav en av dem, Maritza ochså var nominerad i en av kategorierna. Först av oss upp på scen är hon . Och vinner. Lite senare är det min tur. och vinner också! Hur stor chans är det att det sitter två vinnare vid samma bord! Hon var väldigt gullig och det var kul att träffa henne och hennes sällskap. De andra två "okända" kom från driftig.nu som bla är ett kvinnligt företagande nätverk med en egen websida och nyhetsbrev.
http://www.driftig.nu
Om man är nyfiken på My Mission kan man kolla hemsida med länk till blog på www.mymission.se

onsdag 19 maj 2010

summering

Jag tar med mig att jag "kan" ha svårigheter med att avsluta. Det kan stämma. Jag har märkt det själv också och det är kan hända lite genomgående i mitt liv i stort. Men jag jobbar med det. Annars va jag tvungen att göra det jag gjorde. Jag valde bort många intressanta trådar, visst, men de finns ju kvar att avsluta och fördjupa mig i längre fram. Ett materialbibliotek, som de sa. Ambitionen var ju ändå att försöka hitta något nytt för mig, ett annat sätt att förhålla mig till keramikkonst och konsthantverk på. Eller överhuvudtaget ETT sätt.Ta reda på lite var jag själv står och tycker. Ambitionen var att gå hela vägen med en performance - tvingades ändå till en kompromiss i slutändan. Men jag tänker att det är ju inte slut bara för att examensutställningen är nu. Jag hoppas kunna få genomföra mitt verk vid ett tillfälle längre fram och då kunna gå hela vägen. Annars tror jag faktiskt att projektet har hjälpt mig med att kunna slänga av mig "kappan" Den unkna lite inskränkta och kanske tom. lite konservativa kappan. Jag hoppas det.Det var nog det som var meningen hela tiden. Vissa tycker att det var ett onödigt arbete med tanke på att diskussionen är ointressant och förlegad. Men de är nog sådana personer som redan lyckats frigöra sig. Jag tror inte frigörelse har bara att göra med vilken tid man verkar i just nu utan väldigt mycket handlar om vad man har med sig i bagaget i form av normer,värderingar och erfarenheter. I stort. Det kan ha med självförtroende att göra , eller snarare brist på det, och i vilken kontext/kultur man befinner sig i. Till syvende och sist är det ju enbart mot sig själv man kan jobba och sina egna gränser man kan tänja på. Oavsett hur de stämmer överrens med andras.

söndag 2 maj 2010

en fråga om material

Är det relevant med material egentligen? Jag menar vilket material man använder i sitt konsthantverk eller är det bara jag och i relation till keramikutbildningen jag går på? Det är precis det som arbetet har kretsat mycket kring. Och, egentligen är det kanske för andra inte så viktigt. Man ser det man ser, objekten är gjorda i de material de är gjorda i oavsett vilket men man bryr sig nog inte riktigt. För mig är det INTRESSANT med en mix av material i en och samma skulptur. Jag tycker att det blir mer levande.
I fredags hade vi en fotograf som hjälpte oss att ta riktigt bra bilder och det är otroligt hur bra ens arbete såg ut på bilderna. Som om det var någon annan som hade gjort dem. Men det är toppen för vi kan använda dem bla. till vår kommande bok om keramikkonst och just utexaminerade kosthantverkare som vi skall göra under sommaren. Så fort jag får bilderna lägger jag upp dem så får andra se också. Vilket påminner mig om att jag borde gå med i BUS.
so long!

lördag 1 maj 2010

vad händer sen?

Snart dags för avslut. Men jag ser det faktiskt inte som ett avslut,snarare ett avstamp inför framtiden. Det är bra. Jag flyttar snart in i nya ateljén SILO på Stokholmsgatan/Wearnsgatan i Göteborg. Det skall bli kul. Vi är 5 konsthantverkare där varav jag och Charlotta Eidenskog jobbar i lera och de övriga tre, Elin Ryd, Gertrud Heinerud och Therese Stavlin, jobbar med smyckekonst. Examensutställningen på Röhsska kommer ha vernissage den 5 Juni och håller på till början av augusti. I höst hoppas jag att jag och mina klasskamrater blir klara med den bok om keramikkonst som vi skall göra och det är ett par utställningar inplanerade år 2011. Bland annat på Dalslands museum och Karlskrona museum. Vidare är det snart dags att ansöka till Konstslöjdsalongen 2011 på Röhsska och, nytt för i år, en konstslöjdalong på arkitektmuseet i Stockholm.

Sen antar jag att det blir till att sätta ihop en bra portfolio och söka egna utställningar på olika gallerier. I Göteborg finns tre gallerier som jag skulle vilja ställa ut på. Det är Mors Mössa, galleri Box och Galleri 54. De är inte rena konsthantverksgallerier utan mer för bildkonst, men det skulle nog passa mig tror jag. I Stockholm vet jag inte så många för utom anrika och i keramikerkretsar vida kända Inger Molin. Sen Gustavsbergs konsthall förstås och konsthantverkarna, Roger Björkholmen...etc.